佳领域自用办公位于园区改造项目内,是园区物业管理公司的自用办公室,包括招商、财务、工程、运营等部门。办公室位于园区二号办公楼的三楼,可欣赏园区的庭院景观。设计旨在创造一个开放、自由、与自然相融合的办公场所,促进各部门之间的交流。

空间的布局由功能的公共与私密的属性、功能之间的相互联系、功能对采光通风需求程度的不同、以及功能与景观视野的依附关系等四个因素而决定。空间通过界面的虚实、天花高低形式的差异以及地面材料的变化来实现丰富的层次。从入口空间开始,沿着办公室的南侧,依次为入口休息等待、开放办公、茶室和休闲吧三个公共区域。办公入口空间一侧紧连茶水间,提供休息等待区域。另一侧则与会议区域相连。为了实现更好的光线渗透以及提高空间的通透性,会议室采用落地大玻璃。同时入口空间与开放办公区域视线相连,通过天花的高度与材料区分。公共开放办公区享有南侧的视野与朝向,这得益于甲方的首肯——小办公室和会议室在景观方面作出牺牲,而保有了一定的私密性。茶室和休闲吧位于办公空间的最西侧,茶室享受最好的景观面,作为接待客人的场所。休闲吧则作为员工休憩、用餐、交流的空间。

为了遮阳隔热,西侧和南侧设置了宽3米的外阳台,这也创造了一个供人交流的半户外空间,四个出入口的设置使这个外阳台与南侧的三个公共区域紧密相连。员工可以自由穿梭于不同类型的办公或公共场所,与自然接触。

材料方面,茶室、茶水间这些休闲区使用柚木暖色调布置,而办公区和会议区则采用黑白灰的冷色调:白色的墙面、喷黑的饰面板和灰色的水磨石地面

The self-use office is located in the renovation project of the park and it’s the self-use office of the park property management company, including investment promotion, finance, and operations department. The office is on the third floor of the second office building and can enjoy the courtyard landscape of the park. The design aims at creating an open and free office merged with nature, promoting communication between departments.

The layout of the space is decided by four elements: the public and private attributes of function, the interrelation between functions, the need for daylight and ventilation of different degrees, and the dependence of function and landscape view. The space achieves rich levels through the interface of virtual and real, the difference in the form of ceiling and floor material changes.Starting from the entrance space, along the south side of the office, there are three public areas: the rest and waiting area, the public office area, the teahouse and the leisure bar area. One side of the office entrance space is next to the tea room, providing a waiting area for rest. The other side of the entrance area is the conference area. To realize better light penetration and improve the transparency of the space, the meeting room uses large floor-to-ceiling glass. At the same time, the entrance space is connected to the public office area and they are differentiated by the height and the material of the ceiling.The public office area owns the best view in the south, which is from the client’s agreement: small private office rooms and the meeting room make a sacrifice in the landscape while maintaining a degree of privacy.The tearoom and the lounge bar are in the west of the office, and the tearoom, as a place for receiving guests, enjoys the best view. The lounge bar is for employees’ resting, catering, and communication.

To insulate heat and shade, two three-meter-wide corridors are set to the west and the south, creating a semi-outdoor terrace for communication. Four entrances and exits connect the balcony and the three public spaces in the south. Staff can go through different kinds of office or public space and contact with nature.

In terms of materials, leisure areas like tea room and pantry room are decorated with teakwood of warm tone while the office and conference area are decorated with cold tones of black, white and grey: white walls, black veneer and grey terrazzo flooring.


项目名称:佳领域自用办公

功能:办公

项目地址:广东省深圳市宝安区全至科技园

业主:深圳市佳领域实业有限公司

项目设计 & 完成年份:2016 & 2017

建筑面积:830平方米

设计方:墨照建筑设计事务所

公司网站:http://www.mozhao.com.cn/

主持建筑师:曾冠生

室内设计团队:麦梓韵 罗文国 | 杨伶俐 王志明

摄影:张超

主要材料:柚木、黑色饰面板、水磨石





Project name: Self-use office of Jialingyu

Category: Office

Project location: Quanzhi Technology Innovation Park, Shajing, Shenzhen

Client: Shenzhen Jialingyu Industrial Limited Company

Design year & Completion Year:2016 & 2017

Area: 830㎡

Design: MOZHAO ARCHITECTS

Website:http://www.mozhao.com.cn/

Lead Architect: Guansheng Zeng

Interior Design: Ziyun Mai, Wenguo Luo | Lingli Yang,Zhiming Wang

Photo credits: Chao Zhang

Material: teak, black veneer, grey terrazzo flooring